Какво е "лапбук" и как да учим чрез него?

2 март 2022
Какво е "лапбук" и как да учим чрез него?

 

Лапбукът най-общо може да се определи като учебна папка, която ученикът изработва сам по определена тема. В тази папка обикновено има илюстрации, джобчета, мини-книжки, сгъвки, плъзгащи се и изваждащи се елементи, които да направят поднесената информация колкото се може по-ясна визуално и същевременно да провокира креативността на детето.

                Лапбукът може да се използва както за въвеждане на нови знания, така и за затвърждаване на вече научени уроци! Например детето може да изработи лапбук по книга, която в момента чете, като се опитва само да класифицира и обобщи информацията, или пък да направи своя лапбук след като завърши раздел от българската история, за да затвърди информацията и да я запомни още по-добре.

                Малките книжки и капачета в този вид „учебници“ не съдържат дълги текстове и пространни обяснения, а кратки, насочващи факти, списъци, имена, карти и диаграми. По този начин изработващия лапбука трябва да „пресее“ информацията и да избере само онова, което е наистина важно. Това си е сериозно умение, което има нужда от упражняване!

                В изработката на своя лапбук децата добавят илюстрации – принтирани, изрязани и нарисувани картини, както и допълнителни декорации – стикери, панделки, снимки, копчета, пера и какво ли още не! Всяко нещо, което може да остане плоско и не пречи на затварянето на лапбука, може да бъде включено! Този креативен процес обогатява преживяването на темата, включва ръцете и по този начин значително подобрява разбирането и усвояването на информацията!

За да изработите първия си лапбук, имате нужда от картонена папка, тема и листове. С най-малките може да направите лапбук за цветовете, сезоните или любимо животно. С по-големите – основни думи и теми на чужд език, исторически период, за бозайниците или пък за умножението, например! Още по-големите ученици могат да направят изключително интересни свои активни учебници – за отминали империи, хищните птици, химическите елементи, или пък да направят обобщение на прочетена книга.

Изтеглете своята малка активна книжка за зайчетата безплатно!

прочети още

5 страници с оцветяване, рисуване, смятане и писане за мъници.

прочети още

За някои фестивалът в Рио е истинско щастие, но за момче като Томи - танците и шумната музика са по-скоро досада. Особено, когато си по пижама.

прочети още